Gazele intestinale

NIKE B. | 9:55:00 a.m. | 0 comentarii


Producerea unei mari cantitati de gaze in portiunile medii sau terminale ale sistemului digestiv cauzeaza balonare, durere si disconfort fizic.

Mai mult de atat, insa, la consecintele neplacute care apar atunci cand nu exista posibilitatea eliminarii gazelor intestinale se adauga si o accentuata stare de jena psihologica. Fenomenele fiziologice asociate pot merge de la constipatie rebela, pana la indigestie ori diaree. Cele mai obisnuite cauze ale gazelor intestinale sunt bolile digestive, supraalimentatia, consumul mare de produse vegetale bogate in fibre, combinatiile alimentare nepotrivite sau imposibilitatea de evacuare completa a scaunului.


0 problema trecatoare sau o afectiune grava?
Gazele care apar pe parcursul fazelor incipiente ale digestiei sunt eliminate pe gura, sub forma de eructatii. Cand acestea sunt, insa, insotite de pirozis (arsuri esofagiene) si de regurgitari cu gust acru, poate fi banuita o hiperaciditate gastrica, datorata unor combinatii alimentare neprielnice sau unor alimente greu tolerate. Cand aceste probleme se repeta zilnic, este vorba, probabil, de o afectiune gastrica sau de o hernie hiatala.

In conditii normale, eliminarea excesiva de gaze intestinale prin intermediul anusului, numita si flatulenta, va inceta in maximum doua-trei zile, atunci cand ea este datorata unor factori trecatori si nu este produsa de o anume afectiune. Cele mai frecvente cazuri se rezolva de la sine sau cu ajutorul clismelor, prin evacuarea completa a continutului intestinului gros. Daca, insa, in termen de o saptamana, flatulenta nu este solutionata prin folosirea unor proceduri si remedii naturiste, acest lucru indica necesitatea investigatiilor medicale, mai cu seama daca ea este insotita si de febra, varsaturi, diaree sau dureri - caz in care medicul trebuie consultat si mai repede.


Crampele, gazele si balonarea - profilaxie
Pricinuite, dupa caz, de inflamatiile cronice ale mucoasei gastrice, de afectiunile biliare, de sindromul colonului iritabil, de stres sau de o alta dintre numeroasele cauze posibile, eructatia si flatulenta necesita schimbari ale dietei si ale modului in care luam masa. Exista reguli stricte de combinare alimentara, pe care le vom analiza succint, dar fiecare individ va trebui sa exercite o automonitorizare pentru a discerne care produs sau combinatie gastronomica ii provoaca probleme.

In privinta alaturarilor alimentare, necazurile apar atunci cand consumam alimente incompatibile din punct de vedere al timpului de digestie si al zonei unde sunt mistuite. Iata cateva combinatii nepotrivite, la aceeasi masa: fructe plus amidon, fructe plus proteine, legume plus dulciuri, legume plus fructe, proteine (sau lapte) plus amidon, alcool plus amidon, dulciuri plus amidon. Dupa cum se observa, gastronomia clasica nu este chiar compatibila cu o buna digestie, cu atat mai putin
In cazul celor cu afectiuni digestive.

Exista, insa, si combinatii alimentare benefice, care pot oferi satisfactii gustative, fara fermentatii si probleme digestive. Pe scurt, vom preciza ca laptele, fructele, dulciurile si alcoolul se consuma singure, ca amidonul se combina optim cu legumele, ca apa se bea cu minim 30 de minute inaintea mesei (sau la 2 ore dupa aceasta) si ca legumele neamidonoase (crude sau gatite) formeaza o buna combinatie cu proteinele (fasole, carne, branza, soia, nuci).

Pentru a evita productia masiva de gaze, produsele foarte bogate in fibre (fasole, varza gatita, mancare de legume, paine graham, tarate) vor fi consumate cu moderatie, fara excese. Evitand supraalimentarea, vom lua masa in liniste si vom mesteca hrana temeinic, aducand-o la o consistenta semilichida. Vom renunta la bauturile carbogazoase si vom limita la
Minim dulciurile si cafeaua.

In timp ce folosirea din abundenta a unor mirodenii picante (ardei iute, piper) poate accentua unele probleme digestive si poate irita mucoasele, exista si condimente care, adaugate in hrana, limiteaza expansiunea microorganismelor care produc fermentatii. Printre condimentele care inlesnesc digestia se numara ghimbirul, cimbrul, feniculul, chimenul, mararul, patrunjelul si semintele de cardamon. Ele vor fi adaugate abia dupa ce mancarea a fost preparata, chiar inaintea consumului, dupa ce au fost bine maruntite.

Unele vegetale, precum papaya si ananasul contin enzime vegetale care inlesnesc digestia (bromelaina si papaina). Persoanele care digera mai greu alimentele proteice pot incerca sa consume zilnic aceste fructe tropicale. Medicina naturista vine in ajutorul nostru cu cateva remedii utile.

Infuziile de plante, in care se folosesc, pe rand, menta, cimbrisorul, sunatoarea, galbenelele, roinita, salvia, musetelul, angelica (radacina) sau feniculul, combat fermentatiile si stimuleaza secretiile digestive, in vederea obtinerii ceaiului, se adauga 1-2 lingurite de planta la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute. Infuzia se bea cu inghitituri mici, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pofta buna si digestie usoara!

Category:

0 comentarii

Stirile online ro RTV

toateBlogurile.ro Certificat Web