Revolutia de pe Nil sa inchiat

NIKE B. | 10:15:00 a.m. | 0 comentarii


Respectam toate tratatele internationale si vom asigura o tranzitie pasnica spre guvernarea civila, au declarat reprezentantii armatei, care au preluat fraiele Egiptului, dupa demisia lui Hosni Mubarak. Militarii sustin ca nu se agata de putere.
Serviciile egiptene de securitate, citate de AFP, au anuntat ca aproximativ 600 de detinuti au reusit sa evadeze astazi din inchisoarea Marg, aflata in Cairo.

In timpul revoltelor, mai multe persoane au fost ucise sau ranite, insa, deocamdata, nu se cunoaste numarul acestora si nici daca este vorba despre gardieni, detinuti sau atacanti veniti din exterior.

Aceasta este a doua evadare de amploare din inchisoarea Marg, dupa primele zile ale revoltei populare care a inceput la 25 ianuarie, in cursul carora posturi de politie si inchisori au fost atacate.


Fortele armate si politia au putut aresta peste o mie de persoane care evadasera, potrivit acestor surse.
Sambata dimineata, armata egipteana a inceput sa ridice baricadele si sarma ghimpata din jurul pietei Tahrir - centrul revoltei care a dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak.

Primele baricade ridicate de militari au fost cele situate la Muzeul national egiptean, la intrarea nordica a pietei.

Armata retrage, de asemenea, caroseriile masinilor arse, ajutati de civili, care au inceput sa curate piata. Tancurile armatei, care barau drumurile ce duc spre piata Tahrir, au eliberat trecerea, retragandu-se pe marginea strazilor.

Pe de alta parte, armata egipteana, responsabila cu gestionarea tarii dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, a hotarat o reducere cu patru ore a restrictiilor de circulatie aflate in vigoare in trei orase, inclusiv in Cairo.

Pe podul care duce spre una dintre intrarile in piata Tahrir, mai multi tineri au dansat in aceasta dimineata, arborand drapele egiptene si oprind masinile pentru a-i felicita pe soferi.

Unii dintre ei erau ragusiti, dupa ce au strigat aproape toata noaptea, de bucurie, la anuntul ca Mubarak demisioneaza si transfera puterea armatei.

"Este sarbatoare, ne-am nascut din nou", a spus Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani, citat de AFP.

"Este sfarsitul nedreptatii! Am fost in intarziere in raport cu alte tari, acum avem o valoare in ochii lumii straine, ai lumii arabe", a adaugat el.

"Vrem ca toti detinutii politici sa fie eliberati", a spus un alt barbat, care sustine ca a fost inchis, saptamana trecuta, timp de patru zile de politia militara.

Anuntul demisiei lui Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, a intervenit in cea de-a 18-a zi a revoltei populare, in timp ce peste un milion de persoane manifestau impotriva lui in tot Egiptul.

stirileprotv.ro

Category: , , , ,

0 comentarii

Stirile online ro RTV

toateBlogurile.ro Certificat Web